dilluns, 20 de juny del 2011

JOC A JOC, DE PLAÇA A PLAÇA, INS Flix-Escola Sant Miquel d'Ascó

La voluntat dels companys/es d’Educació Física de l’escola Sant Miquel i de l’institut de Flix de dur a terme activitats conjuntes va fer, ara ja fa 9 anys, que dissenyéssim una activitat en la qual hi hagués una participació conjunta dels nostres alumnes i que suposés un enriquiment tant en continguts, com en pràctica i actituds. Així va néixer Joc a joc. Una activitat que a partir de la recuperació i pràctica de jocs populars i tradicionals permet conèixer l’entramat del nucli antic de la població, alhora que l’alumnat de l’institut pren protagonisme en convertir-se en autèntics mestres dels seus companys i companyes de l’escola.

A qui va adreçada?
Va adreçada als alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Sant Miquel, i hi participen com a monitors/es dels jocs els nois i noies que cursen 1r i 2n d’ESO a Flix.

Objectius:
-         Conèixer i practicar jocs populars i tradicionals d’Ascó i la Ribera d’Ebre
-         Reconèixer la importància dels jocs com a mitjà per  relacionar-nos
-         Saber respectar els companys i companyes, tant en la seva faceta de mestres com d’alumnes
-         Ser capaç de cooperar amb un grup divers, mixt, amb nens i nenes d’altres nivells
-         Valorar el patrimoni urbanístic d’Ascó
-         Conèixer aspectes relacionats amb l’orientació

Descripció de l’activitat
El Joc a joc s’organitza o bé una tarda de dimecres o bé de divendres, aprofitant que els alumnes de l’ESO no fan classe. La participació i col·laboració d’aquests és bàsica per al bon funcionament del Joc a joc i per donar coherència al projecte endegat el 2003. Aquests nois i noies fan de monitors dels alumnes de primària.
A grans trets podem dir que:
·        Ens concentrem al pla de l’església
·        Acotem i definim la zona de joc dins l’entramat urbà que correspondria a la vila closa d’Ascó
·        Establim quatre espais – places – en cadascun dels quals s’hi farà un o més jocs
·       A cadascun d’aquest quatre espais de joc hi haurà, almenys, dues persones que    faran de monitor
·     Donem un plànol de la zona acotada a cada grup
·     Establim el recorregut que haurà de fer cada grup passant estrictament pels carrers proposats. El grup, en tot moment, anirà junt i no s’iniciarà
·    Cap joc mentre tots els membres no hagin arribat a l’espai de joc
·    Mentre es va d’una plaça a una altra es faran senzilles proves d’observació en les quals caldrà estar molt atent
·    En cada zona de joc hi haurà un temps límit de 20’ per practicar cada joc

Acabat el recorregut ens trobem de nou tots al pla de l’església per finalitzar la jornada amb alguns jocs tradicionals més.



Qui la porta a terme?
L’organitzen els mestres d’Educació Física de l’escola Sant Miquel i de l’institut de Flix, i la porten a terme els alumnes de cinquè i sisè, que en són els protagonistes directes, amb l’orientació i seguiment dels de 1r i 2n de l’ESO que fan de monitors/es.

Implica un mínim de 8 nois/es de l’ESO que fan de mestres dels jocs i que, en parelles, es troben en cada estació de joc per explicar-los i dinamitzar-los. A més, el seguiment d’un parell o tres de mestres de l’escola i un de l’institut.

Què implica?
L’organització suposa haver concretat un seguit de llocs del poble on es duran a terme els jocs. En la darrera edició, per exemple, es va comptar amb la col·laboració de la regidoria de Cultura del poble que va facilitar l’accés a dos edificis històrics d’Ascó com són la casa pairal de cal Cavaller i l’antic Hospital.

Quant a gestió cal pensar prèviament quines estacions de jocs hi haurà i quins jocs s’hi presentaran. A partir d’aquí es prepara el material de joc necessari i s’ha de preveure deixar-lo prèviament a l’inici de la jornada al lloc establert.
La durada del Joc a joc és de dues hores –de tres a cinc de la tarda.

Avaluació de l’activitat
Des de 2003 fins avui l’activitat s’ha dut a terme ininterrompudament i la valoració que n’hem fet cada any ha estat del tot positiva.
Enguany l’experiència ens ha dut a modificar el tema del Joc a joc però no el format. Així, hem previst que un any dedicarem la jornada a jocs tradicionals i populars i el següent als jocs de l’època morisca. Amb això aconseguim que els alumnes que fan cinquè el següent any es trobin amb la novetat de nous jocs i per tant segueixi la motivació ben alta. D’altra banda, és una manera d’endinsar-nos a la història moderna, amb un fet tan cabdal com fou l’expulsió dels moriscs a les nostres terres que, en el cas d’Ascó, va afectar el 80% de la població. És doncs, un valor afegit conèixer a què jugaven els nostres avantpassats i, a més, fer-ho en els indrets i racons on suposadament es jugava.
Aquesta iniciativa d’enguany obre nous camins i reptes perquè ens hem adonat que hem dissenyat un producte que permet el coneixement de la nostra vila des d’un punt de vista totalment lúdic, tot passejant i jugant.

El Joc a joc es va iniciar el 2003 i passats nou anys s’ha consolidat i com veiem ha reorientat la seva dinàmica. El futur passa per proposar nous jocs i fer un recull d’aquests que permeti conèixer com i a què jugaven abans els asconencs.

L'Associació Cultural Lo Llaüt d'Ascó disposa d'una exposició itinerant que podeu sol·licitar. Si voleu més informació podeu clicar aquí



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada